Malebný a turisty milovaný Štramberk

Naším největším problémem je parkování, říká starostka Když se řekne Štramberk, většině z nás se vybaví štramberská Trúba či zdejší perníková specialita Štramberské uši. To vše, ale i mnoho dalšího najdete v malebném moravskoslezském městečku, které rovněž patří do rodiny členských obcí SMS ČR. O tom, jak v tomto oblíbeném cíli turistů pečují o veřejný prostor, s jakými problémy se při tom potýkají a co je při jejich práci těší, hovoří starostka Štramberka Andrea Hlávková.

Veřejná prostranství: Povinnosti a práva soukromých vlastníků

26. 11. 2021

Náměstí, náves, ulice, chodníky, veřejná zeleň, park a další prostory přístupné každému bez omezení, zkrátka veřejná prostranství jsou nezbytnou součástí každé obce. Slouží občanům k veřejnému užívání. Kromě dalších mnoha činností se na nich mohou např. svobodně shromažďovat. Vliv na jejich úpravu mají především obce, a to v samostatné působnosti. Některé podmínky, třeba podmínky vzniku, jsou však stanoveny zákonem. Z názvu bychom to sice mohli odvozovat, ale ne všechna veřejná prostranství jsou ve vlastnictví veřejnoprávního subjektu. Soukromým vlastníkům z vlastnictví takových prostorů vyplývají určitá práva, ale i povinnosti.

Závěrečný účet a jak na něj?

Součástí rozpočtového procesu není jen samotný rozpočet, ale i další činnosti a výkazy. Jestliže rozpočet označíme alfou hospodaření obce, pak můžeme závěrečný účet nazvat omegou. Závěrečný účet je následným zhodnocením hospodaření obce za příslušný kalendářní rok a sestavuje se až po jeho skončení.