Mediační techniky jakožto nástroj dosažení smírného řešení v řízení u správního orgánu

27. 7. 2024

V prvním letošním čísle zpravodaje (SVP 1/2024) jsme se zaměřili na mediaci v sousedských sporech, a to z pohledu správního orgánu. Správní orgány mají povinnost pokusit se o smírné odstranění rozporů mezi stranami[1]. Toto pravidlo je obecné, platí pro činnost veškerých správních orgánů. Zvláštní důraz na dosažení smíru je kladen na přestupkovou komisi rozhodující o urážkách na cti[2].  Zákonná ustanovení tedy na správní orgány kladou v tomto směru velké požadavky. Jistou možnost, jak dosáhnout cíle spočívajícího v konsensuálním řešení situace, nabízí mediace a znalost jejích technik.

Správní řád v obci a co bychom o něm měli vědět?

27. 7. 2024

Obce se v rámci své činnosti řídí množstvím právních předpisů. Jedním z nejvýznamnějších je správní řád. Kdy se s ním obec setkává, v jaké situaci se uplatní a jakými zásadami se řídí? Kdy se správní řád využije? Správní řád, tedy zákon č. 500/2004 Sb., nabyl platnosti v lednu roku 2006. Obce se s ním setkávají především v rámci výkonu tzv. přenesené působnosti, tedy při výkonu státní správy, ale vztahuje se rovněž na jejich samostatnou působnost. Obecně k jeho využití dochází při rozhodování o právech, právem chráněných zájmech nebo povinnostech v rámci výkonu veřejné moci. Stanoví přitom, jakým způsobem mají správní orgány postupovat.

Jaké množství alkoholu v krvi je rozhodné pro porušení povinnosti zaměstnance a výpověď z pracovního poměru?

27. 7. 2024

Usnesení Ústavního soudu ČR sp.zn. III. ÚS 912/17 ze dne 10.5.2017 Ústavní soud rozhodoval o ústavní stížnosti stěžovatelky, kterou se dožadoval konstatování, že rozsudky soudů bylo porušeno její právo na spravedlivý proces. A to tím, že soudy ve svých rozsudcích ústavně nekonformním způsobem interpretovaly ustanovení § 106 odst. 4 písm. e) zákoníku práce, tedy otázku, co znamená být pod vlivem alkoholu a jiných návykových látek.